Gdy trafiła do szpitala, nie mogła zrozumieć dlaczego. Po rozmowie z lekarzami okazało się, że winę ponosi nawyk mycia mięsa przed gotowaniem!

Świat pełen jest chorobotwórczych mikroorganizmów, dlatego zachowanie odpowiedniej higieny jest podstawą zdrowia.

Ludzie codziennie wykonują różne czynności, które mają na celu zapewnić im ochronę przed wirusami i bakteriami. Spora część z nich obejmuje pracę w kuchni, ponieważ drogą pokarmową można zarazić się wieloma niebezpiecznymi chorobami.

Pewna Amerykanka trafiła do szpitala z silnymi boleściami brzucha i objawami zatrucia. Podczas wywiadu z lekarzami, kobieta nie potrafiła wskazać niczego, co by odbiegało od codziennej normy i mogło przyczynić się do zachorowania.

Kiedy pacjenta dokładnie opisała to, co robiła przez ostatnie 24 godziny, lekarze już wiedzieli, co mogło być przyczyną dolegliwości. Źródłem zakażenia najpewniej był kurczak, którego kobieta umyła przed upieczeniem, a tym samym sprowadziła na siebie spore ryzyko.

Dlaczego umycie kurczaka było tak niebezpieczne? Wszystko o tym problemie przeczytacie na kolejnych stronach i zobaczycie filmik obrazujący zagrożenie. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : food-hacks.wonderhowto.com, nutritionovereasy.com, wikipedia.org, youtube.com

Reply