Gdy trafiła do szpitala, nie mogła zrozumieć dlaczego. Po rozmowie z lekarzami okazało się, że winę ponosi nawyk mycia mięsa przed gotowaniem!

Na powierzchni mięsa znajduje się wiele bakterii, a niektóre z nich mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia człowieka. Ludzie chcąc się ich pozbyć, opłukują mięso w kuchennych zlewozmywakach. Niestety najgroźniejsze mikroorganizmy nie dają się zmyć za pomocą wody, a unicestwić może je tylko wysoka temperatura.

Mycie mięsa pod bieżąca wodą, nie tylko nie pomaga w pozbyciu się bakterii i wirusów, ale jeszcze ułatwia ich rozprzestrzenianie się! Naukowcy z Uniwersytetu Drexel w Filadelfii stworzyli animację pokazującą ten proces. Niebezpieczne mikroorganizmy wraz z kropelkami przedostają się na blat kuchenny, przedmioty znajdują się wokół zlewu czy na ubrania osoby myjącej.

Szkodowie dla człowieka bakterie giną w wysokich temperaturach. Powinny więc wraz z mięsem trafić pod obróbkę termiczną, ale kiedy je myjemy mięso, lądują wokół nas i już nigdy nie będą miały styczności z taką temperatura, która je zabije.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : food-hacks.wonderhowto.com, nutritionovereasy.com, wikipedia.org, youtube.com

Reply