11 sztuczek kelnerów, o których nie pisną słowem, bo doskonale działają, póki o nich nie wiesz

Kosztowne wino

Nie każdy zna się na winach, dlatego, kiedy idziemy do eleganckiej restauracji, polegamy na kelnerze. A on wymienia nazwy, które ciężko wymówić. Nie chcemy pokazać, że nie mamy pojęcia, co te nazwy oznaczają i najczęściej wybieramy ostatni wymieniony przez kelnera trunek. Trik polega na tym, że jest on zawsze najdroższy. A kiedy zamówisz butelkę, kelner będzie ci co chwilę z niej dolewał do kieliszka, byś szybko zamówił nową.

Podawanie cen

Zdarza się, że menu jest tak pisane, że ceny podawane są za 100 g produktu, a kelner nas nie uprzedza, że danie waży więcej. Dopiero po fakcie, gdy dostajemy do rąk rachunek, okazuje się, że cena końcowa jest znacznie wyższa niż ta w karcie. A wtedy płacimy i narzekamy.

Nie ma nic za darmo

Nie ma co wierzyć, że dostaniemy coś za darmo. Wszystko jest w ten lub inny sposób wliczone w rachunek. Zaraz okaże się, że jest coś, za co trzeba zapłacić. Ciastko do kawy dodawane jest za darmo, ale kawa kosztuje tyle, że spokojnie wyrówna rachunek. Właściciele restauracji chcą i muszą zarobić na twojej wizycie.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : brightside.me

Reply