Tak wyglądały warzywa i owoce, zanim ludzie zaczęli je uprawiać
Nie zastanawiało cię, dlaczego ludzie przed wiekami często cierpieli głód? Było tak, ponieważ ludzie dopiero uczyli się rolnictwa. Jak wiadomo, wszystkie uprawiane dziś warzywa i owoce żyły i żyją jako dzikie rośliny. Ich owoce są mniejsze i krócej świeże.
I nie chodzi tu o zmiany genetyczne, ale selekcję i wybór nasion przez człowieka oraz zapewnienie roślinom jak najlepszych warunków. Praca człowieka opłaciła się w przypadku wielu roślin. Dzięki ciężkiej pracy pokoleń możemy teraz cieszyć się smacznymi i dużymi owocami.
1. Arbuz
Na XVII-wiecznym obrazie Giovanniego Stanchi przedstawia arbuza, który całkowicie różni się od tych współczesnych. W wielkim arbuzie widać tylko trochę miąższu. Współczesne arbuzy mają dużo słodkiego miąższu, który wspaniale odświeża.
2. Banany
Pierwsze banany pojawiły się w ludzkim menu około 10 tys. lat temu. Miały duże pestki w środku i były bardzo twarde. Można je jeszcze spotkać w Papui-Nowej Gwinei. Banany, które jemy, na co dzień mają niewielkie pestki, dużo pożywnego miąższu i składników odżywczych.
3. Bakłażan
Dziki prawie nie przypomina tego, który jemy. Jest niewielki i może mieć kolce. Selektywna hodowla pozwoliła uzyskać duże owoce z niewielkimi pestkami.
źródło : businessinsider.com