Tak wyglądały warzywa i owoce, zanim ludzie zaczęli je uprawiać

Nie zastanawiało cię, dlaczego ludzie przed wiekami często cierpieli głód? Było tak, ponieważ ludzie dopiero uczyli się rolnictwa. Jak wiadomo, wszystkie uprawiane dziś warzywa i owoce żyły i żyją jako dzikie rośliny. Ich owoce są mniejsze i krócej świeże. 

I nie chodzi tu o zmiany genetyczne, ale selekcję i wybór nasion przez człowieka oraz zapewnienie roślinom jak najlepszych warunków. Praca człowieka opłaciła się w przypadku wielu roślin. Dzięki ciężkiej pracy pokoleń możemy teraz cieszyć się smacznymi i dużymi owocami.



1. Arbuz

Na XVII-wiecznym obrazie Giovanniego Stanchi przedstawia arbuza, który całkowicie różni się od tych współczesnych. W wielkim arbuzie widać tylko trochę miąższu. Współczesne arbuzy mają dużo słodkiego miąższu, który wspaniale odświeża.

30

31


2. Banany

Pierwsze banany pojawiły się w ludzkim menu około 10 tys. lat temu. Miały duże pestki w środku i były bardzo twarde. Można je jeszcze spotkać w Papui-Nowej Gwinei. Banany, które jemy, na co dzień mają niewielkie pestki, dużo pożywnego miąższu i składników odżywczych.

32 33


3. Bakłażan

Dziki prawie nie przypomina tego, który jemy. Jest niewielki i może mieć kolce. Selektywna hodowla pozwoliła uzyskać duże owoce z niewielkimi pestkami.

34 35

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : businessinsider.com

Reply