Tak wyglądały warzywa i owoce, zanim ludzie zaczęli je uprawiać
4. Marchew
Najwcześniej znane marchewki hodowano w X wieku w Persji i Azji. Poczałkowo miały biały lub fioletowy i cienki korzeń, który z czasem zyskał marchewkowy odcień. Obecnie marchewki poza kolorem zyskały lepszy smak, dłuższy okres przechowania i większy korzeń.
5. Kukurydza
Jest najbardziej znaną rośliną Ameryki i obok ziemniaków postawą wyżywiania. Małe nasionka bardzo dokładnie wybierano, gdyż od ich ilości zależało przetrwanie człowieka. Obecnie kukurydza jest 1000 razy większa niż 9 tys. lat temu i łatwiej się ją obrać. Największa zmiana wielkości kukurydzy nastąpiła w XV wieku, kiedy osadnicy z Europy zaczęli ją hodować.
6. Brzoskwinia
Dzikie owoce są wielkości wiśni i są dosyć cierpkie. Te hodowane są 64 razy większe i zdecydowanie słodsze.
źródło : businessinsider.com