Może jeszcze nie słyszałaś o tłuszczu ghi, a pewnie masz go w swojej kuchni. Z potrzebnych nam tłuszczy, ten może okazać się najbardziej FIT!
Pod egzotycznymi nazwami kryją się zazwyczaj zwykłe produkty, które znamy od pokoleń, podobnie jest z tłuszczem ghi.
Pod tą niezwykłą nazwą kryje się… masło klarowane. Jest to masło, które poddane jest długotrwałej obróbce termicznej, na małym ogniu gotuje się je i zbiera „szumowiny”. Dzięki temu masło ma bardzo długi okres przydatności i doskonale sprawdza się przy pieczeniu w wysokich temperaturach. A co ważne jest bardzo dobre dla naszego zdrowia.
Wszyscy boją się tłuszczów, ograniczają je, gdy chcą być fit, a tłuszcze są potrzebne naszemu organizmowi substancji odżywczych, zabezpieczają ciało przed wychłodzeniem, ale są to też nośniki witamin A, D, E, K. Zatem nie można ich eliminować całkowicie, a należy wybierać te, które będą dobre dla organizmu. Obok tłuszczów z ryb i roślin warto do diety wprowadzić tłuszcz ghi.
Na kolejnych stronach dowiesz się dlaczego!