Może jeszcze nie słyszałaś o tłuszczu ghi, a pewnie masz go w swojej kuchni. Z potrzebnych nam tłuszczy, ten może okazać się najbardziej FIT!
Ma wysoką temperaturę spalania
Ponieważ tłuszcz ghi ma wysoką temperaturę spalania, nie wpływa na smak potrawy – można na nim przygotować mięso, bez strachu, że będzie czuć je spalenizną. Dodatkowo nie zawiera wolnych rodników, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Palący się tłuszcz może być szkodliwy dla układu oddechowego, zatem lepiej zrezygnować z pieczenia na tłuszczach, które w kilka chwil się przypalają.
Zmniejsza ryzyko chorób serca
Klarowane masło zawiera dużą ilość stężonego kwasu linolowego. Ten kwas skutecznie chroni organizm przed substancjami rakotwórczymi, zatykaniem się tętnic i cukrzycą. Z tych względów badacze wskazują, że tłuszcz ghi może wspierać organizm w walce z chorobami układu krążenia i serca.