25 tradycyjnych śniadań na świecie – jeśli jesteś głodny, nie patrz!

„Pamiętacie te dni, kiedy pozwalaliście swoim dzieciom na kostkę czekolady po skończeniu owsianki ? Dzisiaj czekolada jest składnikiem porannej porcji zbożowych płatków…” Robert Orlen.

Ten zabawny cytat może być prawdą dla Amerykanów, jednak wystarczy spojrzeć na inne regiony, żeby zobaczyć, z czego składa się tam śniadanie. Wcale nie są to zbożowe płatki :)

Ostrzeżenie: jeśli jeszcze nie jedliście, możecie się zrobić naprawdę głodni :)


1. Pełne angielskie.

Kiełbaski, bekon, jajka, grillowane pomidory i pieczarki, chleb i czarny pudding, fasolka po bretońsku. A do tego filiżanka herbaty.

1


2. Kuba.

Zwykle składa się ze słodzonej kawy z mlekiem i odrobiną soli. Unikalny kubański chleb jest opieczony i pocięty na kawałki – tak aby można było maczać w kawie.

2


3. Maroko.

Na śniadanie podawane są różne rodzaje chleba z odrobiną chutney (sos), dżemem, serem i masłem. Mają naprawdę pyszne placki chlebowe – ala pita, oraz naleśniki z kaszy mannej zwane Baghir.

3


4. Portugalia.

Pyszne i proste – nadziewane croissanty oraz filiżanka kawy podane na słońcu.

4


5. Australia

Tylko jeden kluczowy składnik: Vegemite (sos na bazie drożdży). Podróżujący Australijczycy często w plecakach mają dziwną, lepką, słoną i brązową maź w plecaku… Nikt na świecie nie potrafi zrozumieć wojny Vegemite vs Marmite (brytyjskie smarowidło drożdżowe) – wszyscy wiedzą, że Marmite jest lepsze, no ale niech mają swoją zabawę…

5


6. Brazylia.

Wybrane wędliny, ser żółty, masło, dżem i chleb. Podobnie jak w Polsce :)

6


7. Włochy.

Cappuccino i croissant.

7


8. Niemcy.

Kiełbasy, lokalne sery, świeżo wypieczone chleby, podane ze świeżo parzoną czarną kawą.

8


9. Stany Zjednoczone.

Amerykańskie naleśniki tzw. „pancakes” z syropem klonowym, borówkami oraz… bekonem.

9


10. Francja.

Croissany z migdałami, masłem, czekoladą oraz kremem i… naturalnie kawa.

10


11. Argentyna.

Zwykle składa się z rogalika i czegoś podobnego do yerby mate :)

11


12. Kanada.

Na stole znajdziemy pierożki (wykonane z przaśnego ciasta) – zazwyczaj gotowane, pieczone lub smażone z nadzieniem ziemniaczanym, z kiszonej kapusty, mięsa mielonego, sera lub owoców. Do tego jakieś kiełbaski i tosty.

12


13. Na platerze znajdą się kawałki wołowiny, chilequiles i inne różnorodne smakołyki spożywane w Manzanillo. Nachos, ser i fasola są zawsze na stole – pyszne, pikantne śniadanie jest w tym regionie normą.

13


14. Tajlandia

Znajdziemy tutaj kawałki mięsa zanurzone w kaszy mannej/owsiance. Wyżej – wersja wieprzowa. Do tego chińskie pączki, kiełki, jelita wieprzowe nadziewane ostrym mielonym mięsem, pokrojone w plasterki serca wieprzowe, żołądki i trochę kaszanki. W sumie bardziej interesujące niż tosty z dżemem…

14


15. Saltenas są trochę jak empanadas (pierożki nadziewane mięsem, warzywami, serem, smażone w oleju lub pieczone na blaszce) skrzyżowane z pierożkiem kornwalijskim. Są tradycyjnym rozwiązaniem d dla boliwijskiego śniadanie – wypełnione mięsem, warzywami i lekko słodzone cukrem.

15


16. Egipt.

Na śniadanie jest tzw. „Foul Madamas” – wykonana z fava fasoli, ciecierzycy, czosnku i cytryny. To wszystko polane oliwą z oliwek, cayenne, sosem tahini, do tego jajka na twardo i kilka zielonych warzyw.

16


17. Japonia.

Popularnym wyborem jest oczywiście tofu, podane z rybą i ryżem. Do tego sos sojowy. Pyszne, pół-zdrowe śniadanko.

17


18. Chiny.

Można się zastanowić, czy to śniadanie, czy już obiad… Na talerzu znajdziecie makaron, ryż, kurczaka w panierce oraz grillowane warzywa. A wszystko w gęstym sosie.

18


19. Mongolia.

Ogólnie składa się z gotowanej baraniny z dodatkiem tłuszczu i mąki, czasami produktami mlecznymi albo ryżem. W zachodniej części kraju zamiast baraniny można wybrać np. koninę.

19


20. Pakistan.

Na śniadanie mamy Aloo Paratha. To indyjski przaśny tłusty chleb z pełnoziarnistej mąki. Ciasto jest klarowne, zazwyczaj nadziewane warzywami. Najlepiej jeść z masłem, sosem chutney lub innym równie ostrym. Niektórzy też moczą go w herbacie i tak zjadają… jak herbatniki :)

20


21. Estonia.

Placek twarogowy, znany lokalnie jako „Ser na toście” (popularne również w Wielkiej Brytani). Kremowa polewa może być z ricotty albo serka fromage, do wyboru.

21


22. Wenezuela.

Empenadas są na porządku dziennym. Wypełnione małe pierożki świezym serem, mielonym mięsem lub dowolnej kombinacji warzyw i ziaren.

22


23. Ghana

Najbardziej popularnym śniadaniem w tym afrykańskim kraju jest waakye. Jest to w zasadzie ryż gotowany z fasolą i występuje na wszystkich ulicznych straganach.

23


24. Turcja.

Pełne tureckie śniadanie składa się zwykle z kilku odmian serów, masła, oliwek, jajek, pomidorów, ogórków, dżemu, miodu i pikantnego mięsa.

24


25. Polska.

Czy w ogóle istnieje coś takiego, jak polskie śniadanie ? Patrząc po innych krajach, z każdego moglibyśmy coś zabrać i pojawia się nam nasze… Mnie się tak jednak kojarzy, że w skład polskiego śniadania często wchodzą : płatki kukurydziane z mlekiem (głównie dzieci), owsianka, kanapki z serem, szynką i pomidorem/ogórkiem, jajecznica, albo parówki. Niektórzy też jedzą naleśniki albo omlety – zarówno na słodko jak i słono. A może barszcz biały z jajkiem? (w innych regionach – żurek). Często kojarzy mi się też stół szwedzki i to wszystko na nim, a do tego świeże chrupiące pieczywo, masło, do wyboru twarożek z warzywami, albo miód i dżemy, jajka na twardo solo albo na kanapkę.

Chyba po prostu tradycyjne polskie śniadanie powinno się składać ze stołu szwedzkiego ze wszystkimi wymienionymi daniami… :) A do tego herbata z cytryną i cukrem! :)

25

26 źródło
27źródło
Rühreier in der Pfanne serviert, mit Toastźródło
 
29źródło
 

Co powiecie na takie śniadania ? Podzielcie się tym ze znajomymi, klikając przycisk poniżej! Może wy ustalicie jakie jest tradycyjne polskie śniadanie :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply