Cebula cebuli nie równa, dlatego podpowiadamy, jak wybierać to warzywo, by jak najlepiej pasowało do charakteru gotowanej potrawy
Smaczne gotowanie wymaga nie tylko pasji i chęci, ale też sporej wiedzy.
Gotowanie nie jest takie proste, jak wszystkim się zdaje. By stworzyć smaczny posiłek, nie wystarczy pokroić pierwsze z brzegu produkty i wrzucić je do garnka, lecz trzeba mieć smakową wizję, umiejętności praktyczne, a także wiedzę dotyczącą poszczególnych składników i sposobów ich łączenia ze sobą.
Podstawową grupą produktów, które wykorzystuje się we wszystkich kuchniach naszego globu, są warzywa. Wśród nich jest cebula, którą docenił cały świat i nauczył się przyrządzać ją na dziesiątki różnych sposobów.
Cebula to warzywo znane od bardzo dawna, o którym pisano nawet w Starym Testamencie. Obecnie stanowi składnik tysięcy dań i jest rośliną typowo hodowlaną, która nie występuje naturalnie w środowisku. Uprawia się ją na całym świecie, więc jej poszczególne odmiany różnią się od siebie wyglądem i smakiem.
Więcej o użyciu różnych rodzai cebul dowiecie się z dalszych stron artykułu.