Cebula cebuli nie równa, dlatego podpowiadamy, jak wybierać to warzywo, by jak najlepiej pasowało do charakteru gotowanej potrawy
Najbardziej popularnym gatunkiem cebuli jest cebula żółta, ale sporym powodzeniem cieszy się także cebula czerwona i szalotka. Kulinarni laicy nie wyczuwają zbyt dużych różnic miedzy poszczególnymi bulwami, ale wprawiony kucharz na pewno nie pomyli ze sobą ich smaków.
Aby każdy podczas swojego gotowania, mógł jak najlepiej wykorzystać potencjał tkwiący w cebuli, profesjonalny szef kuchni wyjaśnia specyfikę 5 najpopularniejszych gatunków cebul.
Cebula żółta
Charakterystyka i zastosowanie: to bardzo uniwersalny rodzaj cebuli, który dobrze smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Cebula ta ma wyważony smak i idealnie nadaje się do karmelizacji.
Zalety: dostępność cały rok, niska cena
Wady: brak