Cebula cebuli nie równa, dlatego podpowiadamy, jak wybierać to warzywo, by jak najlepiej pasowało do charakteru gotowanej potrawy
Cebula biała
Charakterystyka i zastosowanie: można ją jeść pod różnymi postaciami (surowa, smażona). Największą popularność biała cebula zyskała w Ameryce Południowej, gdzie stanowi niezastąpiony składnik takich potraw jak salsa, guacamole czy tacos. Można z niej robić dipy.
Zalety: ostry i intensywny smak, wszechstronność zastosowania
Wady: silnie drażni oczy podczas krojenia, łatwo się uszkadza podczas transportu i przechowywania
Cebula czerwona
Charakterystyka i zastosowanie: czerwona cebula charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i hamburgerów. Z powodzeniem czerwoną cebulę można też wykorzystać jako składnik dipów lub zgrillować.
Zalety: mocny korzenny smak
Wady: nie nadaje się do długiego gotowania i karmelizacji