Cebula cebuli nie równa, dlatego podpowiadamy, jak wybierać to warzywo, by jak najlepiej pasowało do charakteru gotowanej potrawy

Cebula słodka

Charakterystyka i zastosowanie: podobna jest do cebuli żółtej, ale ma jaśniejszą barwę i delikatniejszy smak. Nadaje się do jedzenia na surowo, smażenia, gotowania i duszenia. Idealnie uzupełnia smak pomidorów i ziemniaków.

Zalety: łagodny smak, uniwersalność zastosowania

Wady: szybko traci świeżość i łatwiej się psuje

Szalotka

Charakterystyka i zastosowanie:  ze względu na cenę stosuje się ją do dość wyszukanych potraw. Popularna jest w kuchnie azjatyckiej. Doskonale nadaje się do pieczeni lub mięs duszonych, ale można ją też smażyć. Najmniej smaczna jest szalotka surowa.

Zalety: łagodny smak, czosnkowa nuta

Wady: wysoka cena

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : pantrycooker.com

Reply