Instrukcje:
- W misce połącz ze sobą jajka z parmezanem, dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Boczek pokrój w plasterki/kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż aż będzie rumiany, około 5 minut.
- Do gotującej się wody wrzuć makaron, gotuj przez 30-40 sekund, aż delikatnie zacznie się „rozpadać”. Odcedź (zachowaj odrobinę wody) i przelej zimną wodą by zatrzymać proces gotowania. Makaron ma być jeszcze twardy.
- Do usmażonego boczku dodaj łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż jeszcze przez minutę, dolej odrobinę wody w której gotował się makaron. Następnie dodaj makaron, zamieszaj i ściągnij patelnię z palnika.
- Wylej masę jajeczną na makaron, dokładnie i szybko wymieszaj. Przełóż na talerze.
- Przed podaniem posyp odrobiną parmezanu :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.