Ciekawe, czy zgadniesz, co kryje się pod hasłem wagashi. Podpowiedź: coś smakowitego!
6. Taiyaki
Słodka rybka wypełniana jest tradycyjnie pastą z fasoli azuka, chociaż często można spotkać rybki nadziane kremem czekoladowym czy waniliowym.
7. Uirō
Ten przysmak powstaje z mąki ryżowej i cukru i jest gotowany na parze. Ciastko trochę się ciągnie, można spotkać ciasteczka z posmakiem truskawkowym, kasztanowym lub tradycyjnie fasoli azuki.
8. Yokan
Grube kostki galarety z fasoli azuki lub z białej fasoli barwionej później zieloną herbatą. Częstym dodatkiem są siekane figi, kasztany. Jest popularną przekąską w lecie, gdyż długo zachowuje świeżość nawet bez chłodzenia.
9. Namagashi
Jest ogólnym terminem pod którym mieszczą się wszystkie wyroby cukiernicze, które mają powyżej 30% wody.
10. Higashi
To zaś wszystkie słodycze, które są bardzo suche a dzięki temu mogą być bardzo długo przechowywane.
Z chęcią spróbowałabym tych smakołyków, a wy?
źródło : wikipedia.org