Ciekawe, czy zgadniesz, co kryje się pod hasłem wagashi. Podpowiedź: coś smakowitego!


6. Taiyaki

Słodka rybka wypełniana jest tradycyjnie pastą z fasoli azuka, chociaż często można spotkać rybki nadziane kremem czekoladowym czy waniliowym.

6


7. Uirō

Ten przysmak powstaje z mąki ryżowej i cukru i jest gotowany na parze. Ciastko trochę się ciągnie, można spotkać ciasteczka z posmakiem truskawkowym, kasztanowym lub tradycyjnie fasoli azuki.

7


8. Yokan

Grube kostki galarety z fasoli azuki lub z białej fasoli barwionej później zieloną herbatą. Częstym dodatkiem są siekane figi, kasztany. Jest popularną przekąską w lecie, gdyż długo zachowuje świeżość nawet bez chłodzenia.

8

8a


9. Namagashi

Jest ogólnym terminem pod którym mieszczą się wszystkie wyroby cukiernicze, które mają powyżej 30% wody.

(kobe-np.co)

9a

(deliciousmenumeals.com)

9b


10. Higashi

To zaś wszystkie słodycze, które są bardzo suche a dzięki temu mogą być bardzo długo przechowywane.

10

Z chęcią spróbowałabym tych smakołyków, a wy?

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : wikipedia.org

Reply