12 prostych trików dzięki, którym przedłużysz świeżość warzyw i owoców. Musisz je poznać!
Warzywa i owoce mogą zachować świeżość na dłużej dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Większość z tych wskazówek stosuje się w restauracjach w celu przedłużenia produktom terminu przydatności. Warto je zastosować również w domach.
Zazwyczaj po zakupie warzyw i owoców dokładnie je myjemy. Okazuje się, że to niezbyt dobry pomysł, ponieważ zmywamy z nich warstwę ochronną zapobiegającą pleśnieniu i gniciu. Jeśli są zabrudzone, należy przetrzeć je szmatką, a dokładnie umyć dopiero przed spożyciem.
1. Ręcznik papierowy pod truskawki
Owoce a w szczególności truskawki, borówki, jeżyny i maliny, aby nie pleśniały, należy je przechowywać w suchym miejscu. Jeśli chcesz je koniecznie umyć przed włożeniem do lodówki, dokładnie je osusz i włóż na dno kilka listków ręcznika papierowego.
2. Awokado zamknięte w torebce
Często zdarza się, że kupimy w sklepie niedojrzałe awokado. Jest na to jednak sposób! Wystarczy zamknąć owoc w papierowej lub foliowej torebce i umieścić ją w temperaturze pokojowej. Awokado dojrzewa pod wpływem hormonu roślinnego (etylenu), który samo wytwarza. Kiedy włożysz je do torebki, przyspieszysz ten proces.
3. Część warzyw i owoców nie powinno się trzymać w lodówce
Papryka, ogórek, pomidor i marchew znacznie lepiej szują się w temperaturze pokojowej.
źródło : marketium.ru