12 prostych trików dzięki, którym przedłużysz świeżość warzyw i owoców. Musisz je poznać!

Warzywa i owoce mogą zachować świeżość na dłużej dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Większość z tych wskazówek stosuje się w restauracjach w celu przedłużenia produktom terminu przydatności. Warto je zastosować również w domach.

Zazwyczaj po zakupie warzyw i owoców dokładnie je myjemy. Okazuje się, że to niezbyt dobry pomysł, ponieważ zmywamy z nich warstwę ochronną zapobiegającą pleśnieniu i gniciu. Jeśli są zabrudzone, należy przetrzeć je szmatką, a dokładnie umyć dopiero przed spożyciem.

warzywa


1. Ręcznik papierowy pod truskawki

Owoce a w szczególności truskawki, borówki, jeżyny i maliny, aby nie pleśniały, należy je przechowywać w suchym miejscu. Jeśli chcesz je koniecznie umyć przed włożeniem do lodówki, dokładnie je osusz i włóż na dno kilka listków ręcznika papierowego.

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c27


2. Awokado zamknięte w torebce

Często zdarza się, że kupimy w sklepie niedojrzałe awokado. Jest na to jednak sposób! Wystarczy zamknąć owoc w papierowej lub foliowej torebce i umieścić ją w temperaturze pokojowej. Awokado dojrzewa pod wpływem hormonu roślinnego (etylenu), który samo wytwarza. Kiedy włożysz je do torebki, przyspieszysz ten proces.

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf320


3. Część warzyw i owoców nie powinno się trzymać w lodówce

Papryka, ogórek, pomidor i marchew znacznie lepiej szują się w temperaturze pokojowej.

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c21

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : marketium.ru

Reply