12 prostych trików dzięki, którym przedłużysz świeżość warzyw i owoców. Musisz je poznać!



4. Końcówki bananów dobrze owinąć folią

Banany to jedne z owoców, które szybko czarnieją. Aby temu zapobiec, owiń ich końcówki folią spożywczą.

e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d518


5. Czosnek i cebula lubią ciemność

Pomaga im na dłużej zachować świeżość i dobry smak. Można je przechowywać w specjalnych pojemnikach lub w papierowych woreczkach z otworami, jednak zawsze w zaciemnionym miejscu!

d3d9446802a44259755d38e6d163e82012



6. Niektóre warzywa i owoce nie mogą być trzymane razem

Banany, jabłka, papryka, morele, melony, głuszki, śliwki, mango i pomidory wydzielają etylen przyspieszający dojrzewanie, dlatego też nie można ich przechowywać obok innych warzyw i owoców m.in. szparagów, ogórków, ziemniaków, arbuzów czy marchwi.

c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d15

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : marketium.ru

Reply