12 prostych trików dzięki, którym przedłużysz świeżość warzyw i owoców. Musisz je poznać!
4. Końcówki bananów dobrze owinąć folią
Banany to jedne z owoców, które szybko czarnieją. Aby temu zapobiec, owiń ich końcówki folią spożywczą.
5. Czosnek i cebula lubią ciemność
Pomaga im na dłużej zachować świeżość i dobry smak. Można je przechowywać w specjalnych pojemnikach lub w papierowych woreczkach z otworami, jednak zawsze w zaciemnionym miejscu!
6. Niektóre warzywa i owoce nie mogą być trzymane razem
Banany, jabłka, papryka, morele, melony, głuszki, śliwki, mango i pomidory wydzielają etylen przyspieszający dojrzewanie, dlatego też nie można ich przechowywać obok innych warzyw i owoców m.in. szparagów, ogórków, ziemniaków, arbuzów czy marchwi.
źródło : marketium.ru