12 prostych trików dzięki, którym przedłużysz świeżość warzyw i owoców. Musisz je poznać!
9. Szparagi należy zamoczyć w wodzie
Dobrze zanurzyć ich końcówki w szklance lub w misce. Dzięki temu sposobowi będą dłużej świeże i soczyste.
10. Brokuły również
Tak samo, jak w przypadków szparagów, brokuła należy umieścić w naczyniu w wodą. Dodatkowo jego kwiatostan obłóż zwilżonym ręcznikiem papierowym.
11. Warzywa i owoce przechowywane w temperaturze pokojowej potrzebują dostępu powietrza
Nie trzymaj ich w kuchennych szafkach lub zamkniętych pojemnikach. W ten sposób będą znacznie szybciej gnić. Najlepiej włożyć je do drewnianych skrzynek lub umieścić w miejscu, gdzie będzie swobodny przepływ powietrza.
12. Winogrona w workach
Będą dłużej świeże, jeśli zapakujesz je w foliowe woreczki i umieścisz w lodówce.
źródło : marketium.ru