Wegańskie klopsiki w bagietce. Wypróbuj ten przepis i zaskoczysz swoich znajomych bezmięsnym, ale smakowitym daniem!
To wyśmienita alternatywa dla mięsnych kuleczek. Proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Sposób podania klopsików jest wariacją na temat amerykańskiej kanapki „Meatball Sub”, czyli kanapki z klopsikami :).
Oczywiście bagietkę można nadziać dodatkowymi składnikami takimi jak: pomidory, ogórki, cebula itp. My zrobiliśmy najprostszą wersję z gotowym sosem pomidorowym :). Danie smakowało wyśmienicie!
Składniki:
- 3/4 szklanki komosy ryżowej, surowej,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę,
- 250 gram pieczarek, startych na dużym oczku,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach (można użyć sproszkowanej papryki ostrej),
- mała garść świeżej bazylii, posiekana
- 1/4 do 1/2 szklanki bułki tartej (w zależności od tego, jak nam będą formować się klopsiki)
- sól i pieprz do smaku,
- pieczywo (np. bagietki, bułki),
- sos (my użyliśmy sosu węgierskiego firmy Dawtona)
- oliwa z oliwek do smarowania pieczywa.
Nie wiesz jak przygotować wegańskie klopsiki? Dowiesz się tego, czytając instrukcje na kolejnej stronie!