Wegańskie klopsiki w bagietce. Wypróbuj ten przepis i zaskoczysz swoich znajomych bezmięsnym, ale smakowitym daniem!

To wyśmienita alternatywa dla mięsnych kuleczek. Proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Sposób podania klopsików jest wariacją na temat amerykańskiej kanapki „Meatball Sub”, czyli kanapki z klopsikami :).

Oczywiście bagietkę można nadziać dodatkowymi składnikami takimi jak: pomidory, ogórki, cebula itp. My zrobiliśmy najprostszą wersję z gotowym sosem pomidorowym :). Danie smakowało wyśmienicie!

0033 wegańska kanapka z klopsikami


Składniki:

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej, surowej,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę,
  • 250 gram pieczarek, startych na dużym oczku,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach (można użyć sproszkowanej papryki ostrej),
  • mała garść świeżej bazylii, posiekana
  • 1/4 do 1/2 szklanki bułki tartej (w zależności od tego, jak nam będą formować się klopsiki)
  • sól i pieprz do smaku,
  • pieczywo (np. bagietki, bułki),
  • sos (my użyliśmy sosu węgierskiego firmy Dawtona)
  • oliwa z oliwek do smarowania pieczywa.

Nie wiesz jak przygotować wegańskie klopsiki? Dowiesz się tego, czytając instrukcje na kolejnej stronie!

0033 wegańska kanapka z klopsikami gotowa 900x600

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply