Wegetariańskie burgery

Ostatnio miałem zagadkę, co ugotować dla mojej znajomej weganki? Długo się zastanawiałem co zrobić. Coś, co nie będzie najprostszą warzywną zapiekanką, coś co nie będzie wyróżniać się od potraw serwowanych tego samego wieczora innym znajomym.

Skoro innym będę robił burgery wołowe, to czemu nie spróbować zrobić wersji wegańskiej? Już śpieszę z wyjaśnieniami, w tym przepisie wykorzystywana jest tradycyjna bułeczka do hamburgerów, dlatego nie jest to przepis stricte wegański. W oryginale użyłem pieczywa bez składników pochodzących od zwierząt. Ale i ta wersja i tamta była przepyszna. Idealna kompozycja smakowa, sycąca czarna fasola i fasola pinto, idealnie podkreślona musztardą dijon, kminem rzymskim i chili. Udało mi się nawet przemycić marchewkę! Za główne spoiwo tego burgera służą błyskawiczne płatki owsiane, następnym razem spróbuję zrobić wersję bezglutenową :)

_DSC5816


Składniki:

  • 1 puszka fasoli pinto,
  • 1 puszka czarnej fasoli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka, starta na drobnych oczkach,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 i 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych.

Nie wiesz jak wykonać ten przepyszny przepis? Na następnej stronie znajdziesz instrukcje!

DSC_0237

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply