Wiosenne cytrynowe orzo to zachwycający dodatek do grillowanych mięs. Musicie tego spróbować!

Pogoda sprzyja, więc polskie ogrody, działki i tereny rekreacyjne zapełniają się amatorami grillowania. Soczysta karkówka, aromatyczna kiełbaska czy delikatna pierś potrzebują odpowiednich  dodatków, dlatego dziś polecamy orzo, które z powodzeniem zastąpi tradycyjną pajdę chleba. 

Orzo to rodzaj makaronu o bardzo delikatnym smaku, który swym wyglądem przypomina ziarenka ryżu. Najczęściej podaje się go do zup lub wykorzystuje jako składnik nadzienia, zarówno do mięs, jak i dań jaskich. Makaron ten może też stanowić świetny dodatek do głównych dań, wystarczy nadać mu odpowiedni charakter. Świetnie do tego posłużą młode cukinie i marchewki oraz czosnek i tymianek, zaś dodatek skórki z cytryny i parmezanu pozwala rozkoszować się smakiem idealnym.


0026 primavera orzo składniki 900x600


Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka makaronu orzo,
  • jedna średnia cukinia, obrana i drobno starta,
  • dwie średnie marchewki, obrane i drobno starte,
  • jeden ząbek czosnku, posiekany,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 szklanki parmezanu (około 60 gram).

Jak ugotować wiosenne cytrynowe orzo? Wyjaśniamy to krok po kroku na kolejnej stronie. 

0026-primavera-orzo-gotowe-900x600-370x215

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply