Wiosenne cytrynowe orzo to zachwycający dodatek do grillowanych mięs. Musicie tego spróbować!
Pogoda sprzyja, więc polskie ogrody, działki i tereny rekreacyjne zapełniają się amatorami grillowania. Soczysta karkówka, aromatyczna kiełbaska czy delikatna pierś potrzebują odpowiednich dodatków, dlatego dziś polecamy orzo, które z powodzeniem zastąpi tradycyjną pajdę chleba.
Orzo to rodzaj makaronu o bardzo delikatnym smaku, który swym wyglądem przypomina ziarenka ryżu. Najczęściej podaje się go do zup lub wykorzystuje jako składnik nadzienia, zarówno do mięs, jak i dań jaskich. Makaron ten może też stanowić świetny dodatek do głównych dań, wystarczy nadać mu odpowiedni charakter. Świetnie do tego posłużą młode cukinie i marchewki oraz czosnek i tymianek, zaś dodatek skórki z cytryny i parmezanu pozwala rozkoszować się smakiem idealnym.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka makaronu orzo,
- jedna średnia cukinia, obrana i drobno starta,
- dwie średnie marchewki, obrane i drobno starte,
- jeden ząbek czosnku, posiekany,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- skórka z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1/4 szklanki parmezanu (około 60 gram).
Jak ugotować wiosenne cytrynowe orzo? Wyjaśniamy to krok po kroku na kolejnej stronie.