6 powodów, dla których warto wychylić czasem kufel piwa

Piwo było obecne w diecie człowieka już wieki temu. Zalety tego trunku były chwalone przez władców i mnichów, a okazuje się, że może być też pożyteczne dla zdrowia.

Oczywiście wszystko z umiarem, bo zastąpienie wszelkich innych posiłków czy płynów piwem nie wyjdzie nikomu na dobre. Piwo jest najczęstszym płynem spożywanym zaraz po wodzie i herbacie. Dlatego z czasem ludzie nauczyli się warzyć piwa w wielu smakach, odcieniach i o różnej mocy. Smakosze doceniają jego walory i goryczkę, a okazuje się, że ma też całkiem dobry wpływ na zdrowie.

 

Pierwsze wzmianki o piwie można znaleźć w źródłach pochodzących z Mezopotamii. Od średniowiecza piwo było codziennym napojem, prócz krajów Morza Śródziemnego, gdzie do dziś pija się wino. Piwny biznes opanowali mnisi, którzy warzyli je na własne potrzeby, a z czasem zaczęli nim handlować. Uważano, że jest to napój zdrowszy od wody. W czasie epidemii różnych chorób zakaźnych nie było to zdanie pozbawione sensu. A jakie korzyści zauważają współcześni naukowcy? Przeczytasz na kolejnych stronach!

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply