Wrzuciła stokrotki do słoika i zalała je olejem. Po 2 tygodniach powstał preparat, który miał obłędne działanie!

Wiosną i latem na trawnikach nie brakuje stokrotek. Rosną niemal wszędzie, a swoją delikatną urodą zachwycają aż do późnej jesieni.

To nie tylko piękne i wdzięczne kwiatki, ale także doskonały surowiec zielarski. Są źródłem wielu wartościowych substancji. W kwiatach znajdują się m.in. garbniki, flawonoidy, saponiny triterpenowe, antocyjany i lotne kwasy organiczne, natomiast liście mieszczą mnóstwo witaminy C oraz soli mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, wapnia i żelaza.

Warto zatem zebrać trochę tych pięknych kwiatków i wykorzystać je do leczenia drobnych dolegliwości i pielęgnacji urody. W XXI wieku trochę zapominamy o dobroczynnych właściwościach roślin. Na bóle i dolegliwości wolimy kupić gotowy preparat w aptece niż przygotować go w domu. Myślimy, że wszystko, co ze sklepu jest lepsze i skuteczniejsze, jednak nie do końca to prawda. Czasem domowe „leki” na bazie rozmaitych ziół pokonują schorzenia o wiele szybciej i nie wyrządzają przy tym szkód w organizmie. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie!

O szereg cudownych właściwości raczej nikt nie podejrzewałby niepozorne stokrotki. Od lat były wykorzystywane przez naszych przodków w celu poprawienia metabolizmu i na zewnętrzne opuchlizny. Dziś to pewne, że pomagają również rozjaśnić piegi, likwidują obrzęki i siniaki, podrażnienia skóry i cienie pod oczami. Ponadto działają wzmacniająco i uszczelniają naczynka krwionośne.

Przejdź na kolejną stronę, by dowiedzieć się, jak wykonać odżywiający olej stokrotkowy bogaty między innymi w witaminy A, C i E.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : gutfuerdich.co


Reply