Mocny apel naukowców: „Wszyscy mamy raka! Przestańcie go dokarmiać!”
Istnieje również „dobre jedzenie”, które może uchronić przed rakiem. Ludzie powinni często jeść wysoko zasadowe produkty takie jak:
- – świeże warzywa i owoce, a przede wszystkim dużo zielonych warzyw (brokuły, seler, szpinak, ogórek, sałata, rabarbar), czosnek, cebula
- czerwona papryka i cytryna
- generalnie wszelkie zioła i przyprawy
- orzechy pekan, migdały
- fasolki i wszelkie rośliny strączkowe
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- naturalny miód niepasteryzowany
Pamiętajmy, że nic nie dzieje się do razu. Aby powyższe produkty dobrze wpłynęły na zdrowie, należy je jeść długoterminowo. Sprawić, aby na stałe wniknęły do naszego jadłospisu i stały się codziennym nawykiem. Regularny wysiłek fizyczny zapewni dodatkowe dotlenienie, a jedno połączone z drugim jest doskonałą ochroną przed chorobami wynikającymi z degradacji komórek.
Profesor Otto Warburg przestrzegał także przed spożywaniem dużych ilości cukrów. Sądził, że komórki nowotworowe żywią się glukozą, a nie tlenem jak komórki zdrowe. Zjadanie cukru podnosi poziom glukozy i dostarcza komórkom rakowym niezbędnego paliwa.