Psy przeznaczone na rzeź zagryzły 6 oprawców! Zwierzęta miały trafić na talerze w chińskiej restauracji

Spożywanie psiego mięsa jest w Chinach tradycją sięgającą dynastii Han (206 p.n.e.-220 n.e.).

Wówczas psina uważana była za wielki rarytas i nie każdy mógł sobie na nią pozwolić. Do tej pory sporo Chińczyków nadal gustuje w tym mięsie. Psy trafiają na talerze głównie w południowo-wschodniej prowincji Guangdong. Bardzo znany jest także krwawy festiwal w Yulin, gdzie co roku pod nóż idzie tysiące psiaków.

Dla Europejczyków zjedzenie psa jest czymś haniebnym i obrzydliwym. To w końcu najlepszy przyjaciel człowieka i nikt nie wyobraża sobie, aby przyrządzić z niego gulasz. W niektórych rejonach Chin to całkiem normalne a psy zjada się tak, jak u nas kurczaki. Restauracje serwujące psinę cieszą się sporą popularnością. Nie narzekają na brak klientów i wymyślają coraz to nowsze przepisy na dania z psiego mięsa.

Restauracja Wu Li Xiang Po w Szanghaju jest najpopularniejszym w dzielnicy Xuhai miejscem, oferującym dania z czworonogów. Została założona w 1953 roku i cieszy się wielkim uznaniem wśród mieszkańców Szanghaju, którzy twierdzą, że serwowane tam dania są wyjątkowo pysze i delikatne. Miłośnicy zwierząt kilka razy prowadzili pod lokalem protesty wyrażające sprzeciw wobec mordowania i gotowania psów, ale okrutny właściciel niewiele sobie z tego robił.

Przejdź na kolejną stronę i dowiedz się więcej.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply