Tych produktów spożywczych nigdy nie łącz z lekami. Takie połączenie może być zgubne w skutkach!

Wielu z nas bierze jakieś tabletki.

Niektóre łykamy sporadycznie, w razie jakiejś choroby, po inne sięgamy regularnie, w sytuacji, gdy chorujemy na coś przewlekle. I chociaż bierzemy leki, aby poczuć się lepiej, ich działanie często może być niewystarczające. Zdarza się, że wynika to z podejmowanych przez nas wyborów, dokonywanych w czasie kuracji. Oczywiście, większość działań niepożądanych jest z reguły wymieniona w ulotce, podobnie jak informacje na temat tego, czego nie powinno się robić w czasie przyjmowania leku.


Skutki uboczne czasami sprawiają, że włos jeży się na głowie – na przykład długotrwałe przyjmowanie leków na astmę może doprowadzić do depresji i myśli samobójczych. I chociaż wiemy – przynajmniej teoretycznie – jak prawidłowo przyjmować medykamenty, rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że na ich działanie mogą wpływać także produkty spożywcze, które każdego dnia lądują na naszym talerzu. I wcale nie chodzi o niezdrowe jedzenie. Często w interakcje z lekami wchodzą także zdrowe i dobre dla naszego organizmu owoce, warzywa i inne produkty.

Jesteście ciekawi, jakie połączenia mogą być szkodliwe? Znajdziecie je na kolejnych stronach.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : littlethings.com

Reply