Tych produktów spożywczych nigdy nie łącz z lekami. Takie połączenie może być zgubne w skutkach!
Stosując leki na niewydolność serca, zrezygnuj z czarnej lukrecji
Czarna lukrecja zawiera substancję chemiczną zwaną glicyryzyną, która w połączeniu z digoksyną podnosi ciśnienie krwi i może powodować arytmię serca, także z poważnymi powikłaniami. Równocześnie roślina ta hamuje skuteczność niektórych leków, w tym leków na ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowych oraz przeciwbólowych i antykoncepcyjnych.
Leki przeciwzakrzepowe nigdy nie powinny być łączone z sokiem z żurawiny
Badania wykazały, że u pacjentów, którzy pili sok z żurawiny i jednocześnie brali leki przeciwzakrzepowe, doszło do zbytniego rozrzedzenia krwi, którego skutkiem były często poważne powikłania. Żurawina nasila działanie leków przeciwzakrzepowych, lepiej więc zrezygnować z niej w czasie kuracji.
źródło : littlethings.com