Zapiekane banany

Uwielbiam banany, szczególnie w połączeniu z cynamonem. A że ostatnio ograniczam ilość słodyczy to stanąłem przed dylematem.

Jak zaspokoić swoją „żądzę” słodkiego gdy nie chce się jeść ciasteczek czy placków? Zdrowo zaspokoić! :) Banany słyną ze swojego słodkiego smaku, który wraz z dojrzewaniem jeszcze bardziej się uwypukla. Ale co to przecież za deser bez dodatku cukru?! Spokojnie, spokojnie… jest miód za to!

I jest pysznie! :)


Składniki:

  • 1 banan,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • cynamon.

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Banana obierz ze skórki i przekrój na pół wzdłuż. Ułóż połówki banana w naczyniu do zapiekania.
  3. Polej z wierzchu miodem oraz posyp cynamonem.
  4. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
  5. Rozkoszuj się pysznym smakiem pieczonego banana! Z dodatkiem lodów lub bitej śmietany są jeszcze lepsze ;-)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply