Zapiekane banany
Uwielbiam banany, szczególnie w połączeniu z cynamonem. A że ostatnio ograniczam ilość słodyczy to stanąłem przed dylematem.
Jak zaspokoić swoją „żądzę” słodkiego gdy nie chce się jeść ciasteczek czy placków? Zdrowo zaspokoić! :) Banany słyną ze swojego słodkiego smaku, który wraz z dojrzewaniem jeszcze bardziej się uwypukla. Ale co to przecież za deser bez dodatku cukru?! Spokojnie, spokojnie… jest miód za to!
I jest pysznie! :)
Składniki:
- 1 banan,
- 2 łyżeczki miodu,
- cynamon.
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Banana obierz ze skórki i przekrój na pół wzdłuż. Ułóż połówki banana w naczyniu do zapiekania.
- Polej z wierzchu miodem oraz posyp cynamonem.
- Wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Rozkoszuj się pysznym smakiem pieczonego banana! Z dodatkiem lodów lub bitej śmietany są jeszcze lepsze ;-)