Zawijane szaszłyki oliwkowe
Czy zdarza się Wam zapominać o tym, co macie w lodówce? Mi czasem się zdarza, szczególnie jeżeli chodzi o oliwki. Wykorzystam kilka do dekoracji potrawy, a resztę wkładam do lodówki i puf, tak jakby już ich nie było. Przypominam sobie o nich dopiero wtedy, gdy sprzątam lodówkę (na szczęście przynajmniej raz na tydzień to robię :) ).
I tak się właśnie zastanawiałem, co zrobić z nimi. A może tak szaszłyki? Tylko nie mam innych składników… to może szaszłyki tylko z oliwkami? I tak krok po kroku doszedłem do takiej formy prezentacji tej potrawy. Oliwki, zawinięte naprzemiennie ciastem francuskim, posypane ostrą papryczką oraz parmezanem. Szybka przekąska? Tak! :)
Składniki:
- oliwki, (ja użyłem 300 gramów)
- ciasto francuskie, (ja użyłem około połowy ciasta, 8 paseczków)
- ostra papryczka w proszku, (lub inna ulubiona przyprawa)
- 1 jajko.
Nie wiesz jak przygotować te szaszłyki? Na następnej stronie znajdziesz instrukcje!