Zawijane szaszłyki oliwkowe

Screenshot_3


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Ciasto francuskie kroimy na paseczki o szerokości oliwki.
  3. Nabijamy ciasto na patyczek do szaszłyków, na to nakładamy oliwkę, zawijamy ciasto i nabijamy na patyczek. W zależności od rozmiaru oliwek na 1 patyczek zmieści się 6-9 oliwek.
  4. Układamy gotowe szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W małej miseczce roztrzepujemy jajko. Smarujemy szaszłyki.
  6. Posypujemy z wierzchu ulubioną przyprawą – ja użyłem ostrej papryczki.
  7. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika.
  8. Pieczemy 12-15 minut, aż ciasto się pięknie zarumieni.

DSC_0043

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply