Zdrowa kuchnia też może być pyszna! Poznaj zalety gotowania w wolnowarach

Jedzenie to nie tylko niezbędny element naszej egzystencji, ale również przyjemność odczuwania smaków. Dlatego ludzie często przekładają dobry smak dania ponad jego wartości odżywcze. Nie zwracają także uwagi na to, jaki negatywny wpływ na ich organizm ma takie jedzenie. Na szczęście można gotować smacznie i zdrowo, korzystając z dobrodziejstw, jakie niosą ze sobą wolnowary. 

Gotowanie w stylu slow jest coraz bardziej popularne, na co mają wpływ media, coraz silniej propagujące modę na zdrowe odżywianie się. Również część celebrytów głośno mówi o tym, że zmienili dietę i są zachwyceni dietetycznym czy ekologicznym jedzeniem. Dlatego coraz więcej ludzi interesuje się kuchnią alternatywną i stara się właściwie skomponować codzienne menu. Pomocne w zdrowym gotowaniu są wolnowary, które pozwalają gotować w niskich temperaturach, niepozbawiających jedzenia tak dużej ilości wartości odżywczych, jak obróbka termiczna np. w zwykłym garnku.


W zdrowej kuchni nie liczą się tylko produkty, ale również sposób ich przygotowania

carrot-1085063_960_720


Wolnowar składa się z płyty grzewczej i naczynia, a czas gotowania może wynosić nawet do kilkudziesięciu godzin. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej temperaturze jedzenie jest bardziej odżywcze i zdrowsze, co jest główną zaletą wolnego gotowania. Dodatkowo wolnowary nie wymagają dozoru, więc można spokojnie nastawić w nich obiad i wyjść z domu np. do pracy. Urządzenia są wygodne, estetyczne i pozwalają zaoszczędzić energię zużywaną na przygotowanie posiłków, a także są dość uniwersalne, ponieważ można w nich przygotować zupy, drugie dania, a nawet wypieki.  Wolnowary są idealne dla posiadaczy małych mieszkań, ponieważ zatrzymują w swym wnętrzu uwalniane z jedzenia zapachy, a przygotowanie w nich posiłku, nie wymaga użycia wielu innych przyborów kuchennych.

Jeśli wciąż nie jesteście przekonani do tego typu gotowania, poniżej znajdziecie zdjęcia potraw przyrządzonych w wolnowarach. Czy te dania nie wyglądają mega apetycznie?


1. Miód, czosnek, kurczak i warzywa to doskonałe połączenie

desktop-1445367401


2. Aromatyczna zupa ziemniaczana

desktop-1445367699


3. Połączenie kiełbasy, szpinaku i białej fasoli stworzy bardzo pożywne danie

desktop-1445367796

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : justdiy.com

Reply