Prozdrowotne właściwości ziół i przypraw. Poznaj dobroczynną moc płynącą z natury
Zioła i przyprawy, których używamy podczas gotowania, oprócz wspaniałego smaku i aromatu, mają też cenne właściwości medyczne.
Zdrowie to wartość najwyżej ceniona przez człowieka, więc przeważnie staramy się o nie dbać. Często by polepszyć jego stan lub ogólnie wzmocnić swoją witalność, sięgamy po różne suplementy diety. Warto jednak z nich zrezygnować, bo wiele naturalnych produktów zawiera te same cenne dla zdrowia człowieka składniki, co medykamenty. Szczególną grupą produktów o takich dobroczynnych właściwościach są zioła i przyprawy powstałe na ich bazie.
Oto prozdrowotne właściwości niektórych ziół i przypraw, często wykorzystywanych w polskiej kuchni.
Goździki
Goździki przyprawowe to skuteczny środek leczący bóle spowodowane reumatoidalnym zapaleniem stawów. By osiągnąć najlepsze efekty, należy spożywać ½ łyżeczki goździków dziennie.
Rozmaryn
Zioło to jest skutecznym lekarstwem na zdrowe włosy. Dba o ich połysk, a także zapobiega ich wypadaniu. Przyczynia się także do poprawy pamięci.
Na kolejnej stronie znajdźcie informacje o wpływie na zdrowie m.in. pietruszki, bazylii czy curry.
źródło : familiasalud.com