Prozdrowotne właściwości ziół i przypraw. Poznaj dobroczynną moc płynącą z natury
Czosnek
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a badania przeprowadzone na University od Texas wykazały, że jego codzienne spożywanie ma wielkie znaczenie w profilaktyce różnych nowotworów. Znane są też przypadki ludzi, którym udało się znacznie obniżyć poziom cholesterolu poprzez codzienne stosowanie czosnku przez 3 miesiące.
Bazylia
Dzięki swojej wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, bazylia pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także zapobiega wypadaniu włosów.
Pietruszka
Pietruszka ma właściwości moczopędne, świetnie usuwa więc zatrzymane płyny. Działa też łagodząco na problemy żołądkowe.
Cynamon
Oprócz tego, że ma bogaty smak, pomaga też organizmowi odpowiednio reagować na insulinę, więc poleca się go osobom chorującym na cukrzycę typu 2.
Curry
Ta mieszanka różnych przypraw jest bardzo pomocna w leczeniu bólu stawów spowodowanych przez stany zapalne. Korzystnym składnikiem odżywczym będącym elementem curry jest kurkumina, która chroni organizm przed rozwojem różnego rodzaju nowotworów.
źródło : familiasalud.com