Lubisz kebaby, ale obawiasz się tłuszczu i kalorii? Poznaj nową odsłonę tego dania i przekonaj się, że może być zdrowe!


Warzywa

Robiąc własną wersje kebaba, nie musimy ograniczać się do prostej surówki, jaką serwują lokale gastronomiczne. Im więcej warzyw, tym lepiej, więc oprócz kapusty można dodać pomidory, świeże ogórki, marchew, paprykę i wszystko to, co oferują warzywne ogródki. Z dressingu do sałatki warto zrezygnować, ponieważ sos jest przygotowywany osobno.

Im więcej warzyw wkomponujemy w danie, tym będzie zdrowsze.

salad-1033209_960_720


Sosy

Gotowanie w domu stwarza możliwość zamiany niezdrowych produktów na zdrowsze odpowiedniki, które również świetnie sprawdzają się w kuchni. Przygotowując sos czosnkowy do kebaba, należny zrezygnować z majonezu i użyć jogurtu naturalnego. Dodanie do niego czosnku czy świeżych ziół sprawi, że stanie się źródłem zdrowia i smaku. Czerwony sos można wykonać na bazie sosu pomidorowego (lub przecieru) oraz zblendowanej pieczonej papryki.

Sosy wykonane na bazie jogurtów są mniej kaloryczne.

dips-58738_960_720


Brakuje wam inspiracji? Oto sprawdzony przepis na zdrowy kebab. 

(około 4 porcje)

Mięso

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • mieszanka przypraw (najlepiej sporządzona samodzielnie)

Mięso należy opłukać i pokroić w paski (przy nadziewaniu mięsa na rożen pokroić na 4-6 dużych kawałków) i zasypać przyprawą. Pozostawić w marynacie na około 3 godziny. Smażyć na patelni bez tłuszczu lub zgrillować.

Bułka pita

  • 300 g mąki razowej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • jajko
  • 3 łyżki cukru z winogron
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka siemienia lnianego

Drożdże wraz z łyżką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku i zostawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy zresztą cukru. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, siemię lniane, mieszamy i zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy, formujemy bułeczki i kładziemy na natłuszczonej blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pozostawiamy na około 20 minut i po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia nie powinien przekraczać 25 minut.

Surówka

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 świeża żółta papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • mała cebula szalotka
  • mała cebula czerwona
  • garść obranych ziaren dyni

Oba rodzaje kapusty posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cebulę szalotkę oraz czerwoną pokroić w piórka. Ziarna dyni uprażyć na patelni. Połączyć wszystkie warzywa, dodać uprażone ziarna i dokładnie wymieszać.

Sosy

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 cebule żółte
  • suszone zioła dalmatyńskie, oregano, bazylia i słodka papryczka
  • sól
  • pieprz

Do jogurtu naturalnego dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zioła dalmatyńskie i posiekaną drobno kolendrę. Doprawić sos pieprzem i solą.

Czerwoną paprykę umyć i piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut. Następnie obrać ze skórki i zblendować (przetrzeć przez sito). Posiekać bardzo drobno papryczkę chili. Dodać do musu paprykowego razem z przecierem pomidorowym, octem winnym oraz drobno posikaną żółta cebulą. Doprawić suszonym oregano, bazylią, słodką papryczką, solą oraz pieprzem.

Przygotowywanie zdrowych wersji popularnych potraw pozwala na utrzymanie zgrabnej sylwetki.

 tape-measure-1186496_960_720
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply