Ziemniaki Hasselback

dsc_0103


Instrukcje:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy.
  3. Odcinamy spód ziemniaka, tak by płasko leżał.
  4. Przykładamy drewnianą szpatułkę do ziemniaka, będzie to nasz „ogranicznik” głębokości cięcia :)
  5. Używając bardzo ostrego noża zaczynamy nacinać ziemniaki, mniej więcej co 5-6 mm. Zatrzymujemy nóż gdy dochodzimy do szpatułki, nie kroimy ziemniaków do końca! :)
  6. Następnie, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do patelni, gdy mamy taką w której można również piec). Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy czosnkiem i rozmarynem.
  7. Pieczemy od 50 do 80 minut (ja trzymałem 60 minut), czas pieczenia zależy od tego jak bardzo chrupiące chcemy mieć ziemniaki.
  8. Po upieczeniu posypujemy parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, i podajemy :)

dsc_0107

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply