Ziemniaki Hasselback
Instrukcje:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
- Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy.
- Odcinamy spód ziemniaka, tak by płasko leżał.
- Przykładamy drewnianą szpatułkę do ziemniaka, będzie to nasz „ogranicznik” głębokości cięcia :)
- Używając bardzo ostrego noża zaczynamy nacinać ziemniaki, mniej więcej co 5-6 mm. Zatrzymujemy nóż gdy dochodzimy do szpatułki, nie kroimy ziemniaków do końca! :)
- Następnie, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do patelni, gdy mamy taką w której można również piec). Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy czosnkiem i rozmarynem.
- Pieczemy od 50 do 80 minut (ja trzymałem 60 minut), czas pieczenia zależy od tego jak bardzo chrupiące chcemy mieć ziemniaki.
- Po upieczeniu posypujemy parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, i podajemy :)