Wrzucił na rozgrzaną patelnię ponad kilogram cebuli. Gdy zobaczyłam, co powstało na końcu, zapragnęłam zrobić to samo!
Cebula zazwyczaj nie kojarzy się z niczym przyjemnym. Wiemy o niej tylko tyle, że podczas krojenia wydziela związek, który mocno drażni nasze oczy, a po jej zjedzeniu na surowo, oddech jest dość nieprzyjemny.
Warzywo to ma jednak sporo potencjału, który nie zawsze jest wykorzystywany. Pewien mężczyzna postanowił udowodnić, że z wielkiej miski pokrojonej cebuli można wyczarować coś naprawdę pysznego. Zobaczcie co fantastycznego przygotował.
Potrzebne składniki:
– 6 bardzo dużych cebul
– pół kostki masła
– 6 ząbków czosnku
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 3 szklanki bulionu z kurczaka
– 3 szklanki bulionu wołowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 bagietka francuska
– 1 szklanka startego sera szwajcarskiego
– 1/2 szklanka startego parmezanu
1. Bagietkę kroimy na grube plastry i wkładamy do piekarnika, aby się trochę zarumieniła.
2. Obieramy cebulę ze skórki i kroimy ją na spore kawałki. Nie muszą być idealne.
3. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło.
źródło : youtube.com