Lekarze ostrzegają przed piciem GORĄCEJ herbaty. Zwiększa ryzyko raka!

Herbata sama w sobie jest doskonałym napojem, który rozgrzewa, poprawia kondycję skóry, działa odtruwająco i oczyszczająco.

Oczywiście wszystko zależy od tego, jaką herbatę wybierzemy. W naszym kraju (podobnie jak na całym świecie) najchętniej pije się herbatę czarną. Polacy coraz częściej sięgają również po herbatę zieloną, czerwoną czy białą. Zajmujemy w Europie trzecie miejsce pod względem jej spożycia. Wyprzedzają nas tylko Irlandczycy i Anglicy.

Specjaliści American Cancer Society przeanalizowali dane 50 tysięcy Irańczyków w wieku od 40 do 75 lat. Badano wpływ picia gorącej herbaty na przełyk. Udowodnili, że ryzyko zachorowania na nowotwór przełyku wzrasta aż o 90%, jeśli człowiek wypije dwie duże szklanki (około 700 ml) gorącej herbaty, której temperatura wynosi 60 stopni Celsjusza i więcej.

Jeśli do herbaty dodamy mleko lub pozwolimy jej nieco ostygnąć, prawdopodobieństwo zachorowania na raka zostanie zmniejszone. Rak przełyku jest zaliczany do nowotworów układu trawiennego. Jego głównymi objawami są trudności w jedzeniu i połykaniu oraz utrata masy ciała. Jest ósmym najczęściej diagnozowanym rakiem na świecie. Co roku z jego powodu umiera około 400 tysięcy osób. Szczególnie narażeni na ten typ nowotworu są osoby po 50 roku życia.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply