Lekarze ostrzegają przed piciem GORĄCEJ herbaty. Zwiększa ryzyko raka!
Herbata sama w sobie jest doskonałym napojem, który rozgrzewa, poprawia kondycję skóry, działa odtruwająco i oczyszczająco.
Oczywiście wszystko zależy od tego, jaką herbatę wybierzemy. W naszym kraju (podobnie jak na całym świecie) najchętniej pije się herbatę czarną. Polacy coraz częściej sięgają również po herbatę zieloną, czerwoną czy białą. Zajmujemy w Europie trzecie miejsce pod względem jej spożycia. Wyprzedzają nas tylko Irlandczycy i Anglicy.
Specjaliści American Cancer Society przeanalizowali dane 50 tysięcy Irańczyków w wieku od 40 do 75 lat. Badano wpływ picia gorącej herbaty na przełyk. Udowodnili, że ryzyko zachorowania na nowotwór przełyku wzrasta aż o 90%, jeśli człowiek wypije dwie duże szklanki (około 700 ml) gorącej herbaty, której temperatura wynosi 60 stopni Celsjusza i więcej.
Jeśli do herbaty dodamy mleko lub pozwolimy jej nieco ostygnąć, prawdopodobieństwo zachorowania na raka zostanie zmniejszone. Rak przełyku jest zaliczany do nowotworów układu trawiennego. Jego głównymi objawami są trudności w jedzeniu i połykaniu oraz utrata masy ciała. Jest ósmym najczęściej diagnozowanym rakiem na świecie. Co roku z jego powodu umiera około 400 tysięcy osób. Szczególnie narażeni na ten typ nowotworu są osoby po 50 roku życia.