Chińczycy farbują najgorszej jakości krewetki i po wyższej cenie wysyłają je do Europy. Nie dajcie się oszukać!

Po wyjęciu z kadzi krewetki są suszone. Zerowe wymagania sanitarne wobec producentów owoców morza w w Chinach sprawiają, że zakłady decydują się na najtańszą opcje wysuszenia krewetek: rozsypują je na asfaltowym placu, gdzie leżą w słońcu przez 5 dni! Następnie czyści się je lub obiera z pancerzyków.

W takich warunkach suszy się krewetki

chinese-shrimp-4


Dopiero tak zabarwione krewetki glazuruje się i mrozi. Biorąc pod uwagę to, jak wyglądały poprzednie etapy przygotowania krewetki, można przypuszczać, że i zamrażanie nie odbywa się w dobrych warunkach, zgodnych z odpowiednimi normami sanitarnymi, np. dotyczącymi wody używanej do produkcji wkładów lodowych skrzyń transportowych.

Jeśli lubicie krewetki, to kupujcie tylko te świeże, nigdy mrożone

chinese-shrimp-5


Cały proces przerabiania zwykłej krewetki na krewetkę północną jest obrzydliwy i dobywa się w fatalnych warunkach, w których w Europie nawet nie pozwolono by przygotowywać paszy dla świń. Brudne narzędzia pracy, asfaltowy plac zamiast suszarni, pracownicy bez maseczek, rękawiczek i badach sanepidu to codzienna rzeczywistość chińskich zakładów przetwórstwa owoców morza.

Tak z bliska wyglądają krewetki po procesie fałszowania

chinese-shrimp-6


Przykład chińskich krewetek pokazuje, że nie warto kupować tańszej żywności, ponieważ niższa cena nie bierze się znikąd, tylko zawsze jest wynikiem oszczędności, a często zaniedbań na etapie hodowli, produkcji czy dystrybucji. Lepiej zapłacić więcej, ale mieć pewność, że spożywane produkty nam nie zaszkodzą i nie zawierają w sobie połowy tablicy Mendelejewa. A najmniej należy ufać chińskim wyrobom.

Jakość chińskich produktów często pozostawia wiele do życzenia, więc lepiej zrezygnować z części z nich

chinese-shrimp-1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : hybridtechcar.com

Reply