Świeże czy mrożone? A może konserwowe? Sprawdź, które warzywa są zdrowsze i rób świadome zakupy 

Nie mając pewności, co do świeżości warzyw, lepiej jest wybrać te mrożone, ponieważ są przetwarzane bezpośrednio po zbiorach, prowadzonych tylko przy pełnej dojrzałości produktu lub gdy poziom składników odżywczych jest maksymalny („świeże” warzywa zbiera się przed okresem dojrzewania, by mogły „dojść” w chłodniach i magazynach, gdzie spędzą jeszcze sporo czasu).

,

 

FDA, amerykańska agencja rządowa odpowiedzialna za kontrolowanie żywności wprowadzanej na rynek, zorganizowała badania, z których wynika, że składniki odżywcze warzyw nie zmniejszają się podczas zamrażania. A jak jest podczas konserwowania?

Uniwersytet w Illinois  przeprowadził analizę porównawczą świeżych oraz konserwowanych warzyw, a naukowcy doszli do następujących wniosków:

  • po pierwsze zawartość błonnika jest wyższa w warzywach konserwowych niż w świeżych
  • po drugie, witaminy i karotenoidy dobrze zachowują się podczas procesu konserwowania, nie tracąc większości swych właściwości.

Ogólnie uznano, że niskie temperatury blokują degradację składników odżywczych i pozwalają na lepszą konserwację produktu.

Pamiętajcie, w przypadku warzyw świeże nie zawsze oznacza lepsze. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it

Reply