Świeże czy mrożone? A może konserwowe? Sprawdź, które warzywa są zdrowsze i rób świadome zakupy 

Warzywa zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, dlatego lekarze zalecają ich codzienne spożywanie.

Człowiek jest tym co je, dlatego powinien przykładać szczególną uwagę do swojej diety. Jak pokazują badania, ważnie jest nie tylko to, co jemy, ale jak spożywany przez nas produkt był przechowywany czy przetwarzany, ponieważ zanim trafi on na nasz stół, może stracić większość swoich pozytywnych właściwości.

 

Na utratę cennych składników szczególnie narażone są owoce, dlatego warto im się bliżej przyjrzeć i sprawdzić, która ich wersja jest najzdrowsza: świeża, mrożona czy konserwowa z puszki bądź słoika.

Powszechnie uważa się, że najzdrowsze są świeże warzywa, ale niestety nie zawsze tak jest. Po pierwsze dlatego, że ich świeżość może być tylko pozorna, gdyż często zbiera się je na długie tygodnie przed dostarczeniem do sklepu, a zanim to nastąpi, płody rolne zazwyczaj są traktowane chemią, by zachować swój atrakcyjny wygląd.

 

Po drugie, wiele warzyw traci część swych pozytywnych właściwości w niedługim czasie po zerwaniu, np. witamina C już po 3 dniach ulega 80% degradacji! Niestety szansa, że kupowane przez nas w sklepach warzywa są zerwane w ciągu 72 godzin, jest dość mała.

Świeże warzywa najlepiej kupować w sezonie w małych sklepach, a największą szansę na zdobycie dopiero co uzbieranych warzyw, mamy na różnego rodzaju targowiskach, gdzie rolnicy sami sprzedają swoje zbiory.

Więcej na temat rozsądnego kupowania warzyw dowiecie się z kolejnej strony.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : curioctopus.it


Reply