Najprostszy kurczak po hawajsku
- Rozgrzewamy patelnię grillową, delikatnie smarujemy ją olejem.
- W dużej misce łączymy ze sobą sos barbecue, zalewę ananasową oraz ketchup. Dokładnie mieszamy.
- Odlewamy połowę marynaty do mniejszej miseczki, odkładamy na bok.
- Do dużej miski dodajemy kurczaka i dokładnie pokrywamy marynatą. Możemy odstawić na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
- Układamy drób na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony po 6-8 minut, do momentu aż kurczak będzie gotowy. Od czasu do czasu smarujemy piersi pozostałą marynatą, w której się moczyły.
- Gdy kurczak już będzie prawie gotowy dodajemy plasterki ananasa i grillujemy je 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie zarumienione.
- Ściągamy piersi z patelni i kroimy je na paski, podajemy na ryżu/makaronie polane marynatą z mniejszej miseczki (tej, która nie miała styczności z surowym kurczakiem), układamy na wierzchu plasterki ananasa.
- Rozkoszujemy się :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.