Ta mała papryczka może zabić w kilka chwil, ale i tak znajduje amatorów jej zabójczej ostrości

Do oszacowania ostrości potraw, a w szczególności papryki używa się skali Scovillea i oznacza się ja skrótem SHU, określa ilość kapsaicyny, która odpowiada za ostry, piekący smak.  Słodka papryka ma wartość 0, pepperoni 100-500, tabasco 2 500, pieprz cayenne 30 000. Według księgi rekordów z 2012 r. najostrzejsza był papryka chilli Carolina Reaper, która miała 1 569 300 kapasicyny.

 

Papryczka Oddech Smoka ma wartość 24 835 84 na skali. To czyni ją niemożliwą do spożycia. Już w kontakcie z językiem papryczka tak pali, że może doprowadzić do wstrząsu. Zatem po co powstała ta odmiana? Otóż stworzono ją do celów medycznych, jako środek znieczulający. Oleje z niej pochodzące mogą być stosowane jako środek paraliżujący.

Papryczka paraliżuje język, ale też drogi oddechowe uniemożliwiając oddychanie. Ta papryczka jest ostrożniejsza niż gaz pieprzowy. Sam Mike Smith mówi, że dotknął językiem papryczki i czuł, jakby się palił.

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply