Zdrowsza kuchnia bez kostki rosołowej. Zobacz, jak przygotować zdrowy i smaczny bulion warzywny

Żałuję, że zaczęłam bardziej patrzeć na to, co jem, dopiero kiedy pojawiły się problemy ze zdrowiem, ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale. Od tamtej pory minęło trochę czasu, a ja konsekwentnie wybieram w czasie codziennych zakupów produkty z dobrym składem. Nie zawsze są ekologiczne, bo nie zawsze mam do nich dostęp, ale czytam etykiety i do koszyka wkładam to, co nie jest naszpikowane chemią. I bez chemii staram się też gotować. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie czasochłonne, jak może się wydawać, i wcale nie jest też drogie :).

Dzisiaj mam dla was przepis na bulion warzywny bez kostki rosołowej. Dla niektórych nie ma zupy bez tego składnika, a wystarczy kilka małych kulinarnych sztuczek, aby uzyskać naprawdę wyśmienity smak.

bulion

Składniki

Potrzebne będą:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 bulwa selera
  • niewielki por
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki (świeża lub suszona)
  • lubczyk (świeży lub suszony) – główny składnik słynnej maggi!
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 5 liści laurowych, 5 ziaren liścia laurowego, 12 ziaren pieprzu
  • 3 litry wody
  • sól i pieprz do smak

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply