Magiczny Placek

Czy można zrobić placek o trzech różnych konsystencjach wykorzystując tylko jedno ciasto? Okazuje się, że tak!

Sceptycznie podchodziłem do tego przepisu. Mój umysł nie mógł ogarnąć tego, że używając wyłącznie jednej masy można uzyskać aż trzy różne warstwy!

Wierzch niczym w biszkopcie, środek niczym masa budyniowa a spód niczym krówka. Brzmi niewiarygodnie? Też w to nie wierzyłem, aż zacząłem kroić placka na porcje.

A w smaku? Idealny :)

_dsc6869


Instrukcje:

  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej),
  • 100 gramów roztopionego masła,
  • cukier puder do dekoracji.

Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować ten przepyszny deser!

dsc_0011

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply