
Instrukcje:
- Rozgrzewamy piekarnik do 140°C.
- W dużej misce ucieramy ze sobą żółtka z cukrem. Następnie dodajemy masło oraz cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę oraz mleko i mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odkładamy na bok.
- W drugiej misce ubijamy białka, aż do uzyskania twardej piany.
- Dodając po odrobinie łączymy ubite białka z masą.
- Przelewamy do formy silikonowej (lub innej wyłożonej bardzo dokładnie papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika na 40 – 70 minut. Czas pieczenia zależny jest od twojego piekarnika. Gdy wierzch ciasta będzie zaczynał się rumienić zmniejsz delikatnie temperaturę i piecz aż wykałaczka zanurzona w placku zacznie wychodzić czysta. Postaraj się zbytnio nie przypalić wierzchu.
- Ciasto najlepiej się kroi gdy jest bardzo zimne. Przed podaniem posyp delikatnie cukrem pudrem.
- Idealnie pasuje do kawy :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.