Nadziewane krążki

Jak wykorzystać ciasto francuskie, które Ci zostało z poprzedniego przepisu? A może go za dużo kupiłeś/łaś? Pasuje go jakoś wykorzystać! Ja wprost nienawidzę marnowania jedzenia, dlatego gdy okazało się, że mam za dużo ciasta niż potrzebuje, szybko wpadłem na pomysł jak go wykorzystać. I co ciekawe, ten przepis mi tak się spodobał, że następnym razem nie będę czekał na nadmiar ciasta francuskiego by go zrobić :) Oczywiście podzielę się z Wami filmem :)

Screenshot_3


Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • sos do pizzy,
  • ser żółty,
  • roztrzepane jajko.

Nie wiesz jak zrobić nadziewane krążki? Instrukcje na następnej stronie!

Screenshot_1  size-full wp-image-71822″ src=”http://www.jestpozytywnie.pl/wp-content/uploads/2016/07/07/DSC_0049.jpg” alt=”DSC_0049″ width=”800″ height=”450″ />


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Rozwijamy ciasto francuskie i za pomocą szklanki wycinamy krążki, dwa krążki na jedną porcję.
  3. Układamy krążki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Nakładamy na każdy krążem pół łyżeczki sosu do pizzy, posypujemy odrobiną sera żółtego.
  5. Krawędzie krążków smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy drugi krążek na wierzch, starając się nie wycisnąć nadzienia.
  6. Dociskamy krawędzie widelcem, smarujemy wierz roztrzepanym jajkiem.
  7. Pieczemy 10-13 minut w 180°C, aż ciasto się pięknie zarumieni.
  8. Studzimy kilka minut i podajemy :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply