Nadziewane krążki
Jak wykorzystać ciasto francuskie, które Ci zostało z poprzedniego przepisu? A może go za dużo kupiłeś/łaś? Pasuje go jakoś wykorzystać! Ja wprost nienawidzę marnowania jedzenia, dlatego gdy okazało się, że mam za dużo ciasta niż potrzebuje, szybko wpadłem na pomysł jak go wykorzystać. I co ciekawe, ten przepis mi tak się spodobał, że następnym razem nie będę czekał na nadmiar ciasta francuskiego by go zrobić :) Oczywiście podzielę się z Wami filmem :)
Składniki:
- ciasto francuskie,
- sos do pizzy,
- ser żółty,
- roztrzepane jajko.
Nie wiesz jak zrobić nadziewane krążki? Instrukcje na następnej stronie!
size-full wp-image-71822″ src=”http://www.jestpozytywnie.pl/wp-content/uploads/2016/07/07/DSC_0049.jpg” alt=”DSC_0049″ width=”800″ height=”450″ />
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Rozwijamy ciasto francuskie i za pomocą szklanki wycinamy krążki, dwa krążki na jedną porcję.
- Układamy krążki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nakładamy na każdy krążem pół łyżeczki sosu do pizzy, posypujemy odrobiną sera żółtego.
- Krawędzie krążków smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy drugi krążek na wierzch, starając się nie wycisnąć nadzienia.
- Dociskamy krawędzie widelcem, smarujemy wierz roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy 10-13 minut w 180°C, aż ciasto się pięknie zarumieni.
- Studzimy kilka minut i podajemy :)