11 powodów, dla których warto za młodu dorabiać sobie w barze


9. Uczysz się, że każdemu należy się szacunek.

Pracownicy restauracji są nikim, myślą o przyszłości — dziś stoją na zmywaku, ale jutro mogą być gwiazdami rocka, słynnymi projektantami czy maklerami, którzy teraz zarabiają na zmywaku na czynsz. Jednak, czy osiągną sukces, czy nie należy im się szacunek, bo uczciwie pracują.

9


10. Uczysz się komunikacji.

To umiejętność, która zanika. Praca w restauracji uczy cię uważnego słuchania i umiejętności swobodnego rozmawiania z nieznajomymi ludźmi. Nawet jeśli rozmowa tyczy się dania dnia szybko uczysz się jak przekazać potrzebne informacje w zwięzły sposób.

11


11. Uczysz się nie oceniać ludzi po wyglądzie.

Często zdarza się, że przystojniak w garniturze okazuje się wredny i wyniosły, a gość w zmiętej koszulce poprawi ci humor na cały dzień. Szybko się przekonasz, że niepozorna osoba za miłą obsługę doceni cię napiwkiem. Oceniaj zawsze po czynach, nie po wyglądzie.

12

Warto znaleźć dorywczą pracę, która da ci doświadczenie, nawet na pierwszy rzut oka niezwiązane z tym, co chcesz w przyszłości robić.

Przecież nawet Bill Gates przerzucał kiedyś hamburgery, a teraz nie trzeba go nikomu przedstawiać.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : distractify.com

Reply