Serowe placki ziemniaczane

dsc_0164


Instrukcje:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy.
  2. Ścieramy ziemniaki na tarce i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy na warstwę papierowych ręczników i dokładnie wyciskamy. Im mniej wody pozostanie w ziemniakach tym lepiej.
  3. Przekładamy je do dużej miski, następnie dodajemy starty ser żółty, parmezan, jajka, mąkę, czosnek, sól, pieprz i cebulę dymkę. Dokładnie mieszamy.
  4. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Nakładamy 1-2 łyżki ziemniaków na patelnię i rozpłaszczamy. Możesz użyć też okrągłej foremki. Smażymy po 4-5 minut z każdej strony, aż wierzch będzie mocno chrupiący.
  5. Podajemy gorące ze śmietaną lub innym ulubionym sosem.

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply