Wodą po pierogach można zalać nie tylko herbatę :) Przekonaj się sam!
W prawdzie żart z tytułu postu jest już stary, to ma w sobie ziarnko prawdy. Zasoby wody na świecie kurczą się, my jesteśmy w tej komfortowej sytuacji, że mamy do niej łatwy dostęp. Jednak myślenie eko powinno na stałe zagościć w naszych domach.
Posoloną wodę, która posłużyła do ugotowania makaronu czy innych smakołyków z ciasta można wykorzystać nie jeden raz, a wiele. Cóż, może nie aż tak radykalnie, by zalewać nią herbatę, ale ma naprawdę wiele zastosowań, dzięki którym zaoszczędzimy pieniądze i zadbamy o środowisko.
1. Woda po makaronie może być świetną bazą dla masy solnej, z której zrobisz wszystko, co tylko chcesz.
2. Taka woda może być bazą zupy, wystarczy dodać bulionu i przypraw.
3. Posoloną wodę możesz wykorzystać jako wcierkę przed myciem włosów. Pozytywne rezultaty będą widoczne szybko.
4. Spuchnięte nogi wymocz w wodzie po makaronie i zobaczysz, że przyniesie ci to ulgę.
źródło : pixabay.com