Gotowanie to sztuka, a dzięki tym praktycznym ściągom zostaniecie w niej mistrzami!

Gotowanie może wydawać się skomplikowane i trudne, ale wystarczy opanować podstawy, by zakochać się w pracy w kuchni. Ułatwieniem dla kucharzy, zarówno tych początkujących, jak i praktykujących od lat, mogą być różne wykresy, tabelki czy grafiki,  które jasno i klarownie przedstawiają podstawowe informacje na temat postępowania z różnymi produktami spożywczymi.

Gubicie się w gąszczu informacji na temat gotowania, pieczenia i smażenia? Nie wiecie, jak przygotowywać dane mięso czy warzywo, by było idealne? Martwicie się, ile czasu powinno zająć wam pieczenie? Spokojnie, dzięki poniższym ściągom, zostaniecie mistrzami kuchni i zaskoczycie swoich bliskich wspaniałym smakiem waszych potraw. A więc patelnie w dłoń i do dzieła!


gotowanie-pas


1. Połowa miary

Nie zawsze chcemy, by nasza potrawa była tak duża, jak podaje przepis. Kłopoty może wtedy sprawić właściwe podzielenie składników, ale dzięki poniższej tabelce nie będzie to już problem. Znajdziecie w niej określone miary i ich połowiczne wartości, np. połowa 1/3 kubka to 2 łyżki stołowe i 2 łyżeczki od herbaty.

Objaśnienia: cup-kubek; tbsp-łyżka stołowa, tsp-łyżeczka od herbaty;

gotowanie-1


2. Gotowanie warzyw

Warzywa są podstawowymi składnikami wielu dań, dlatego warto wiedzieć, ile powinien wynosić czas ich przyrządzenia, w zależności od wybranego sposobu obróbki cieplnej.

Objaśnienia: boiled-gotowanie w wodzie; steamed-gotowanie na parze; microwave-gotowanie w kuchence mikrofalowej; no recommended-nie poleca się; stalks-łodyga; leaves-tzw. dochodzenie dania; bring to boil-doprowadzić do wrzenia; simmer-gotować na wolnym ogniu;

gotowanie-2


Już na kolejnej stronie: pieczenie mięsa i wegańskie zamienniki jajek. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : omgfacts.com

Reply