Cytrynowy Kurczak
Odmień swoje drobiowe kotlety! Pora na odrobinę szaleństwa.
Tradycyjny schabowy czy kotlet z piersi kurczaka nie kojarzy się nam z szaleństwem. Zazwyczaj rozbijamy go tłuczkiem, moczymy w mleku lub innej marynacie, następnie panierujemy w mące, jajku i zwykłej bułce tartej. Najwyższa pora to zmienić! Wystarczy dodać odrobinę przypraw do bułki tartej, jajko zastąpić sokiem z cytryny i już mamy coś zupełnie nowego!
A jak jeszcze posypiesz z wierzchu pieprzem cytrynowym… ach!
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1/2-1 szklanka bułki tartej z 1-2 łyżeczkami ziół prowansalskich, soli, pieprzu,
- 1/3 szklanki soku z cytryny,
- pieprz cytrynowy – do smaku,
- pietruszka/plastry cytryny – do dekoracji.
Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować tego przepysznego kurczaka!